Вазелін: старий добрий друг

Фото - вазелінВазелін широко використовується людьми вже протягом більше сотні років, але в останні роки його безпека стала викликати запитання. Занепокоєння вчених пов'язано з речовинами, які потрапляють в вазелін в процесі виробництва, в тому числі - поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), які вважаються потенційними канцерогенами, пов'язаними з розвитком раку молочної залози.

Історія

Вазелін отримують з неочищеної нафти та її побічних продуктів. Вважається, що він був відкритий, коли працівники нафтових свердловин виявили в'язке речовина, засмічує отвори машин, використовуваних для буріння.

Роберт Чезбро, двадцятидворічний хімік з Нью-Йорка, вперше зацікавився цією речовиною, яке він називав нафтовим желе, в 1859 році. Уже в 1870-х роках він почав продавати вазелін як засіб для лікування потрісканої шкіри, опіків, порізів і подряпин.

Були створені мазі від ревматизму і помади для волосся на основі вазеліну. Жінки почали використовувати вазелін для догляду як за шкірою, так і за віями - вважалося, що він прискорює їх ріст. (Сьогодні деякі дерматологи пропонують жінкам, у яких алергія на туш для вій, наносити на вії вазелін - так вони будуть здаватися трохи довше, густіше і темніше).

До кінця 19 століття вазелін був практично в кожному будинку.

Безпека



У наступні роки було виявлено, що вазелін не лікує порізи і опіки, як вважалося раніше, а, навпаки, може створювати комфортні умови для розмноження бактерій. Тому тепер його не рекомендується наносити на свіжі рани, щоб не сповільнювати процес їх загоєння.

Ще одна проблема, пов'язана із застосуванням вазеліну - це липоидная пневмонія, яка може розвинутися, якщо вазелін наносити на шкіру навколо носа. Ліподіная пневмонія - це інфекція, викликана вдиханням жирів.

Так як вазелін добре утримує вологу в шкірі, його широко використовують у виробництві лосьйонів і кремів. Однак вазелін - аж ніяк не ідеальний засіб для догляду за шкірою.

Через в'язкої консистенції він може забивати пори, тому його не рекомендується використовувати для догляду за жирною і комбінованою шкірою Комбінована шкіра - все, що про неї треба знати. Більш того, в неочищеному вазеліні можуть міститися згадувані вище ПАУ, які при тривалому впливі на організм здатні призвести до розвитку ракових захворювань.

Проблема в тому, що не всі виробники косметики використовують у виробництві очищений вазелін, вільний від потенційно небезпечних речовин. Оскільки вимоги до маркування косметики не занадто суворі, за інформацією на етикетці не завжди можна зрозуміти, який саме вазелін входить до складу крему або лосьйону.



Хоча небезпека неочищеного вазеліну поки залишається досить спірним питанням, багато фахівців рекомендують уникати косметики з вазеліном. Якщо ви хочете використовувати цю речовину для зволоження і пом'якшення шкіри, купуйте чистий вазелін, який можна знайти в більшості аптек.

Корисні властивості вазеліну: міфи і реальність

  • Вазелін забиває пори?

Хоча вазелін часто використовують для захисту деяких ділянок шкіри (особливо щік і губ) від морозу і холодних вітрів, вважається, що його не варто застосовувати для зволоження шкіри всього особи, так як він забиває пори. Насправді вазелін класифікується як некомедогенной речовина (тобто те, що не блокує пори і не призводить до появи вугрів).

У той же час, багато дерматологи кажуть, що вазелін і мінеральне масло (обидва ці речовини є похідними нафти) іноді можуть призводити до розвитку акне. З цієї причини вазелін все ж не рекомендується використовувати людям з жирною шкірою, у яких від природи є схильність до вугрової висипки Вугрі: лицьові неприємності.

Однак у людей із сухою і нормальною шкірою вазелін навряд чи викличе акне.

Вазелін також не рекомендується застосовувати для регулярного догляду за шкірою, так як він утворює на її поверхні щільну плівку, через яку шкіра не може дихати, виводити токсини і виробляти себум. Втім, фахівці відзначають, що все залежить від індивідуальних особливостей шкіри, і деякі люди успішно використовують вазелін для щоденного догляду.

  • Догляд за сухою шкірою

Вазелін є незамінним засобом для догляду за дуже сухою шкірою Суха шкіра: догляд та лікування, а також для запобігання пересихання шкіри у важких погодних умовах (його використовують, наприклад, люди, що займаються гірськолижним спортом). Він пом'якшує і захищає шкіру, запобігаючи втраті вологи.

Вазелін можна використовувати для лікування дуже сухої шкіри на ліктях, колінах і підошвах ніг. Якщо у вас тріскаються п'яти, наносите на них вазелін перед сном Сновидіння: як зрозуміти наші сни, і надягайте бавовняні шкарпетки (можна попередньо нагріти їх на батареї).

Робіть це щодня протягом декількох днів, поки тріщини не зникнуть. Надалі використовуйте вазелін для профілактики пересихання шкіри.

Щоб пом'якшити шкіру рук, наносите вазелін перед сном, і надягайте тонкі рукавички. Якщо у вас тріскаються губи, рекомендується також змащувати їх вазеліном, перш ніж лягати спати.

  • Полегшення симптомів екземи

До складу багатьох продуктів, які рекомендується використовувати хворим екземою, входить вазелін. Багато інших інгредієнти, які є у складі звичайних зволожуючих кремів, у людей з екземою нерідко волають подразнення шкіри і підсилюють дискомфорт.

Вазелін досить ефективно пом'якшує шкіру і, оскільки в ньому не міститься ароматизаторів, він рідко викликає алергічні реакції.





Увага, тільки СЬОГОДНІ!