Свічкова дерево (дерево кукуи), горіх кукуи, масло кукуи

Фото - горіх кукуи

Свічкова дерево родини бігноніевих, є символом миру, захисту та освіти, і широко поширене на Карибських і Гавайських островах, по Індонезії. На Гаваях плід цього дерева, горіх кукуи, навіть є офіційним символом штату Гаваї з 1959 року.

Майже до 20-25 метрів може витягнутися свічковий дерево. Листя його нагадують листя груші, крона розлога, хоч відпочивай в його листі.

Раніше, до речі, його і намагалися вирощувати в садах, адже свічкові дерева дають відмінну крислату тінь, але припинили після того, як стало ясно - спокійно відпочивати в місці, де постійно на голову падають горіхи, неможливо ... А адже з одного дерева до 45 кілограм горіхів збирають!

Плодом свічкового дерева є горіх Кукуй, з вигляду схожий на сірий і трохи сплюснутий кулю, всередині якого знаходиться масляниста насіння, оточене твердою оболонкою.

Горіх свічкового дерева (Aleurites moluccana) має ще й кількома синонімами: горіх Кукуй, індійський волоський горіх, плід дерева лаку, КЕМІРА.

Само свічковий дерево називають і Молуккських або тунговим деревом, а ще лумбанг і КЕМІРА.

Плід свічкового дерева можна приймати в їжу, але не в сирому вигляді. За смаком горіх кукуи нагадує горіх макадамія.

У діаметрі горіх кукуи близько п'яти сантиметрів. Спочатку його забарвлення є білого кольору, а в міру дозрівання поступово зеленіє.

Товщина його зеленої кірки трохи більше 5 мм, а при дозріванні плоду, кірка стає м'якою, і колір її сильно темніє, мало не до чорного відтінку. При падінні плода на землю, кірка починає швидко розкладатися, оголюючи один або два зморшкуватих твердих горіха, що ховаються всередині.

Застосування свічкового дерева

У плодів дерева кукуи, як і у самого дерева, застосувань дуже багато.

Самі гавайські аборигени з деревини свічкового дерева робили каное, сік і смолу жували для очищення зубів, просочували ними верхній одяг для міцності, з листя і коріння дерева добували фарбувальний пігмент для татуювань.

За допомогою свічкового дерева аборигени доглядали за своїми немовлятами. При сильному сонці вони натирали їх соком молодих пагонів дерева кукуи, що запобігало обгорання.

Також при сильній спеці немовлятам змащували губи розжованими білими квітками цього дерева, завдяки чому, ніжні дитячі губки НЕ сохли і не тріскалися.

Плід свічкового дерева, горіх кукуи, широко застосовується не тільки в побуті, але і в кулінарії і в медицині.

Насіння горіха кукуи містять велику концентрацію масляних речовин. Гавайці використовували їх як свічок, причому горіти така свічка може близько п'ятнадцяти хвилин.

Національні кухні Індонезії та Малайзії можна уявити без горіха свічкового дерева. Насіння кукуи додають в приправи, пасти, роблять з них густий соус для овочів і рису.

Відмінні цілющі властивості показує ефірна олія з горіхів кукуи, що володіє хорошими загоюючими властивостями. За допомогою цього ефірного масла можна позбутися від екземи, псоріазу, вугрів і зменшити прояв зморшок.

А жирну олію кукуи використовується в сучасній косметології для лікування волосся, для догляду за ніжною шкірою немовлят, при опіках і порізах в якості заспокійливого засобу, для захисту шкіри від негативних впливів навколишнього середовища.

Склад масла горіха кукуи

Приблизний жирнокислотний склад масла кукуи наступний:

  • до 45% лінолевої кислоти;
  • до 30% ліноленової кислоти;
  • до 22% олеїнової кислоти;
  • до 10% пальміновой кислоти;
  • до 4% стеаринової кислоти;
  • незначна кількість еікозановой кислоти;
  • найважливіші для організму антиоксиданти, вітаміни А, Е і С;
  • амінокислоти.

Корисні властивості олії кукуи

Дуже високі косметичні властивості масла кукуи.

Масло плода свічкового дерева глибоко проникає в шкіру і відмінно вбирається, не залишаючи ні масляного сліду на шкірі, ні відчуття жирності. Утворюючи повітронепроникну плівку, це масло зберігає в шкірі вологість, водночас зберігаючи нормальне функціонування самої шкіри.

Масло кукуи корисно для сухої і грубої шкіри - воно пом'якшує її, робить еластичною, м'якою, гладкою і шовковистою.

Дослідження показали, що за допомогою цього масла можна лікувати такі шкірні захворювання, як псоріаз, екземи, акне та інші. І цим регенераційні властивості олії кукуи не обмежуються.

Якщо нанести масло кукуи на садна або опіки, можна запобігти запалення і прискорити загоєння, а заодно і запобігти утворенню шрамів.

Застосовувати масло кукуи варто при наступних проблемах зі шкірою:

  • сонячні, радіаційні, термічні опіки;
  • обмороження і пересихання шкіри;
  • подразнення шкіри;
  • шрами;
  • розтяжки на шкірі;
  • рани, подряпини та інші пошкодження на шкірі;
  • потріскана шкіра;
  • екзема;
  • псоріаз;
  • дерматит;
  • передчасне старіння, зріла, в'яне шкіра;
  • акне;
  • сухість шкіри голови і сухе волосся.

Масло кукуи володіє і сонцезахисними властивостями, а також захищає шкіру від впливу вітру і води. Можна навіть зменшити жирність сонцезахисних кремів, додаючи в них масло кукуи, яке чудово розчиняється.

Тим більше, ефективність сонцезахисного засобу стає вище від такого змішання.

Шкіра легко вбирає масло кукуи, а використовувати його можна не тільки для сухої, але і для всіх інших типів шкіри.

Особливо рекомендується використання цієї олії в зимову пору року, коли одночасно і морозно на вулиці, і сухо в приміщенні (центральне опалення).

Можна також спокійно застосовувати це масло і для чутливої шкіри, знімати з його допомогою макіяж з очей.

Рекомендації щодо застосування масла кукуи

У суміші з іншими засобами оптимальну кількість масло кукуи має становити 10-15%, можна використовувати і в нерозведеному вигляді в комбінації з ефірними маслами.

  • При прищах масло кукуи краще поєднувати з ефірною олією чайного дерева.
  • При рубцях на шкірі додавати до нього ефірну олію герані.
  • При екземі, псоріазі - змішувати з ефірними маслами бергамоту і герані.
  • При шкірі, що в'яне робити суміш, з масла Куку та ефірних масел лаванди, ладану або неролі.

    Наносити на злегка зволожену шкіру тонким шаром. Для зволоження шкіри наносити після душу або ванни безпосередньо не вологу шкіру.

    Або додавати прямо у ванну з водою.

Також за допомогою масла кукуи можна робити масаж шкіри голови, стимулює зростання волосся, і додавати його в невеликій кількості (10-15%) в шампуні, маски, кондиціонери для волосся, бальзами для губ, інші косметичні засоби для шкіри обличчя і тіла.

Побічних ефектів масло горіхів кукуи не має.

Однак, те, що робить це масло особливо поживним для шкіри, а саме, великий вміст жирних кислот, скорочує його термін зберігання. Після закінчення придатності, масло кукуи стає прогірклим.

Зберігати його потрібно в темній тарі, щільно закритою. А після першого відкриття, зберігати тільки в холодильнику.




Увага, тільки СЬОГОДНІ!