Щелезуб - отруйна жарт і пасинок еволюції

Фото - Щелезуб - отруйна жарт і пасинок еволюціїЩелезуб - цікава тварина, виживання якого залежить в першу чергу, як парадоксально, від нього самого.

Зміст:

  1. Хто такі щелезуб?
  2. Щелезуб, що мешкає на Кубі
  3. Перадоксальний щелезуб

Дуже давно, близько ста мільйонів років тому, в період історії, який вчені називають Мілове, клімат Землі став більш холодним. Тоді почали вимирати гігантські рептилії - динозаври, а еволюція жартувала і експериментувала.

З'явилися теплокровні тварини, серед них - перші ссавці. Незліченну безліч перших представників цього класу хребетних тварин вимерло, але дехто з них все ж вижив, як приклад того, наскільки складним шляхом йшло формування звичного нам світу.

Серед тих, кого еволюція створила, а потім «забула» - качконіс з Австралії та щелезуб, який живе на двох найбільших островах басейну Карибського моря - Гаїті і Куба.

Хто такі щелезуб?

Щелезуб - це тварина класу ссавців. Він трохи більше морської свинки, довжина тіла дорослої особини може досягати 30 см, вага - півтора кілограмів.

Зовнішність його, з одного боку, смішна, з іншого - огидна. Тілом і хвостом він нагадує щура. Довгим рилом з вусиками і двома носовими дірочками - землерийку.

Поставте все це на досить високі п'ятипалі ноги, оснащені довгими кігтями, і перед вами - щелезуб у всій його красі. Шерсть у щелезуба чорна, червонувато-коричнева або жовто-коричнева.

Це нічна тварина, яке полює на великих комах, ящірок, дрібних птахів, не гребує падаллю.

У щелезуб два способи захисту - отрута, що нагадує зміїний, і жахливий характер. Він нападає на все, що виявляється в поле його зору.

Впевнений у своїх силах, він може атакувати навіть курей, собак, людей. Із сорока зубів, що розмістилися в його довгому хоботке, тільки другий різець на нижній щелепі має щілина, через яку впорскується отруту при укусі.

Укуси щелезуба не смертельні, але дуже болючі і супроводжуються чималою кількістю неприємних симптомів.

Фото - Важко повірити, що цей кумедний гризун можт бути отруйний

Крім «зброї» у щелезуб є ще й мускусні залози, які служать для його особистих цілей - за допомогою виділеної з них маслянистої рідини він мітить територію і шукає партнера в період спарювання. Її запах не дуже приємний, що не додає тварині чарівності.

Близько шістдесяти мільйонів років тому рід щелезуб був досить численним і різноманітним, зараз залишилося всього два види цих тварин:

  • перадоксальний (гаїтянський),
  • щелезуб, що живе на Кубі.

До моменту появи на Карибських островах перших європейців там жив ще один вид щелезуб - Solenodon markanoi, але його швидко винищили завезені з материка собаки.

А ви знаєте, що заради порятунку окремих видів тварин навіть були засновані свята на їх честь, наприклад, День Моржа.

Щелезуб, що мешкає на Кубі

Щілинозуб кубинський має хутро червоно-коричневого кольору. Він вважає за краще селитися в гористих районах острова.

Веде нічний спосіб життя, будує нори. Їжу добуває в лісовій підстилці, чому дуже допомагає довге рило.Почті ніколи не забирається на дерева, але в разі небезпеки може влізти досить високо.

Вважався повністю вимерлим видом, але в 1972 році на півдні і сході острова були виявлені кілька особин.

Фото - Щілинозуб кубинський

lt;

Перадоксальний щелезуб

Перадоксальний, або щелезуб гаїтянський, відрізняється від свого кубинського побратима тільки кольором шерсті і більш довгими кігтями на передніх лапах. Шерсть у нього жовто-коричнева.

На Гаїті дещо більше щелезуб, ніж на Кубі, але й там вони є зникаючим видом. Виною тому - так і не виробився за мільйони років страх перед зовнішніми ворогами.

Крім того, у них немає імунітету до отрути, що виробляється у власному організмі. Бійки, що виникають між особинами через їх сварливого характеру, нерідко закінчуються загибеллю обох конфліктуючих сторін.

Щелезуб непогано приживаються в неволі, але вони не найулюбленіший експонат живих куточків. Виною тому - запах, агресивність і отруйність.

Якщо тварина збирається напасти, то воно видає верескливі звуки, іноді навіть хрюкає і гребе лапами лісову підстилку. Зустрівши його в дикій природі, краще обійдіть стороною.




Увага, тільки СЬОГОДНІ!