Аніс звичайний і його властивості, масло анісу

Фото - аніс звичайний

Аніс звичайний - це дуже ароматне, однорічна рослина, яка культивується по всій планеті, а в дикорослому вигляді, зустрічається тільки в одній країні - в Греції.

Біологічні та хімічні властивості анісу

Аніс відноситься до сімейства зонтичних, має яскраво вираженим ароматом, який ні з чим не сплутаєш. Однорічна рослина, що віддає перевагу родючі грунти, росте як в тіні, так на сонячному місці.

У їжу і в лікарських цілях, застосовуються всі частини рослини, починаючи від насіння, і закінчуючи країнами.

До складу рослини входить велика кількість ефірного масла, анісової кислоти, вітамінів, мінералів, білків, жирних кислот, спирт, цукор і т.д.

Застосування анісу звичайного

Застосування анісу в кулінарії

Всі ми пробували здобу, всипану насінням анісу, які крім пряного аромату, роблять смак вироби просто незабутнім і дуже оригінальним. Крім того, що в кулінарії найчастіше застосовуються насіння рослини, використовуються і його листя, здатні додати страв з м'яса і риби дуже ніжний і м'який смак.

  Причому аніс стали використовувати в кулінарії ще в середні століття і його вартість стояла нарівні з такими цінними прянощами, як кмин, фенхель, коріандр і кориця.

Крім хлібобулочних виробів, аніс можна зустріти і в консервації, маринадах, вареннях, свіжих овочевих і фруктових салатах. Наприклад, якщо ви хочете здивувати своїх гостей оригінальним смаком фруктового салату, в якому присутні яблука, обов'язково додайте насіння або свіже листя анісу: саме в комбінації з анісом, яблука отримують незабутній, пряний аромат і смак.

На насінні анісу наполягають і масу напоїв, як алкогольних, так і просто втамовує спрагу - квас, варять кисіль, компоти, муси.

Застосування анісу в медицині

Як в офіційній, так і в народній медицині, дуже широко поширене застосування анісу, як рослини, що володіє масою корисних властивостей.

Насіння рослини входять у велику кількість різних лікарських зборів, що допомагають при шлункових, кишкових, ниркових захворюваннях. Сучасна фармацевтика, давно вже взяла на озброєння таку властивість анісу, як видалення здуття живота, позбавлення від кольок, що особливо актуально для немовлят, схильних цим проявам.

Аніс має яскраво вираженими протизапальними властивостями, спазмолітичними, застосовується як знеболюючий, відхаркувальний, потогінний, дезинфікуючий засіб. Препарати на основі насіння, здатні поліпшувати роботи дихальних шляхів.

Якщо ви приймаєте антибіотики, вам буде корисно приймати і напої на основі анісу - він зменшує негативний вплив на внутрішню флору цих небезпечних ліків і підсилює їх позитивну дію.

За допомогою анісу можна позбутися депресії, зняти нервове збудження, заспокоїтися і розслабитися, позбутися тахікардії, каменів у нирках і сечовому міхурі.

Сьогодні розроблена маса препаратів на основі анісу для підвищення сексуальної функції, профілактики сечостатевої системи.

Рекомендується вживання анісу і препаратів на його основі тим, хто страждає запорами, астмою, ларингітом, пневмонією, порушеннями функції травлення, внутрішніми кровотечами, які з'являються після операційного втручання.

Якщо ви молода мама і у вас спостерігається порушення процесу лактації - вам на допомогу так само прийде це корисна рослина, що покращує утворення молока.

Поширено лікування анісом і такої проблеми, як втрата апетиту.

У народній медицині радять готувати відвар з насіння анісу і додавати в нього ложечку меду - таким чином, ви швидко позбудетеся від хриплости голосу, а якщо у вас на шкірі опік, тоді змішуємо яєчний жовток з відваром і отримуємо ефективне і швидко чинне, загоює засіб.

Плоди анісу можна застосовувати і в аромотерапії, на їх основі готують тонізуючі напої.

Анісова масло

Великою популярністю користується анісова масло, що складається з анетопа, що володіє концентрованим і насиченим ароматом, корисних природних кислот і мінеральних сполук. Виробляється масло з плодів рослини, воно не розчиняється у воді, але взаємодіє зі спиртом, що дозволяє робити спиртові настої, використовувані для лікування різних захворювань.

Крім кондитерських сфер застосування масла і медичних цілей, його широко використовують і в парфумерії, аромотерапії, у виробництві зубної пасти і для виготовлення рибальських принад.

Якщо говорити про лікувальні властивості масла, то цей засіб має відхаркувальну, спазмолітичну і протизапальну впливом на організм. Якщо ви страждаєте освітою мокротиння, то масло допоможе вивести їх організму і відновить функції дихальних шляхів, зменшить біль при порушенні перистальтики кишечника і позбавить від метеоризму.

Не можна обійти увагою і застосування анісової олії в косметології, особливо корисно воно для зрілої шкіри, так як активує вироблення колагену, розгладжує міжклітинні мембрани, насичує клітку вологою і корисними речовинами, повертає колір шкірі і вирівнює її рельєф, підтягує овал обличчя.

Масло збагачує засоби для догляду за волоссям, що дозволяє зміцнити цибулинку волоса, активує її зростання. Корисно робити в домашніх умовах втирання в шкіру голову - це допоможе не тільки поліпшити стан волосся, але і позбавить вас від лупи, додасть волоссю блиск і еластичність.

Для тих, хто страждає такою проблемою, як целюліт і обвисла шкіра на животі та стегнах, корисно робити масаж із застосуванням масла: коли активні компоненти проникають в глибокі шари шкіри, вони розщеплюють жири і виводять їх разом з токсинами, розгладжують клітини.

Щоб підсилити дію масла на шкіру і організм, рекомендується його застосування під час банних процедур. Коли шкіра розпариться і її пори відкриються, очистяться від бруду і жирових пробок, речовини масла проникнуть дуже глибоко і проведуть там свою корисну «роботу».

Так само аромати, які виходять від масла, послаблять вас, заспокоять, піднімуть настрій, підвищать загальний життєвий тонус.

Протипоказання до застосування анісу і анісової олії: медиками помічена тільки індивідуальна непереносимість. Так само не рекомендується перевищувати дозу масла, так як воно має сильною концентрацією.




Увага, тільки СЬОГОДНІ!