Лавандова олія: склад, властивості, застосування і лікування ефірною олією лаванди

Фото - лавандова олія

Квітки лаванди володіють характерним кольором і ароматом. Коли вона цвіте, поля покриваються килимом лілуватого, синюватого кольору.

У художників є визначення кольору - лавандовий.

Батьківщина цього вічнозеленого напівчагарнички - Середземномор'я. Його висота 30 - 60 см. Використана частина - дрібні квітки на кінцях пагонів.

Їх збирають в кінці цвітіння (з липня по серпень), для виготовлення ароматного і цілющого лавандового масла.

Лавандова олія здавна застосовують як цілющий бальзам. У Стародавньому Єгипті судини з цим ароматним еліксиром закладали в саркофаги з муміями, і запах рослини зберігся після закінчення трьох тисяч років.

Лаванда як лікарська рослина ніколи не зникало з ужитку.

Зараз лаванда широко культивується по всьому світу, починаючи зі своєї батьківщини, Середземномор'я, і закінчуючи Австралією. Є лавандові поля в Криму та на півдні Росії.

У середній смузі лаванду розводять на дачних ділянках, і вона цвіте, але на зиму вимагає укриття. У морозні зими чагарничок все одно вимерзає, а за літо відростає знову.

Лікувальні властивості масла лаванди

Квітки лаванди містять ефірну олію з великим відсотком монотерпенов (у свіжих квітках 0,1-1%, в сушених 1-3%). І в листі, і в квітках присутні кумарини, дубильні речовини, унікальні фітостероли і незамінні флавоноїди.

Лаванду давно визнали королевою ароматерапії. Це універсальний засіб, яке має бути в будь-який домашній аптечці.

Масло лаванди має широке застосування в медичній практиці:

  • Воно добре стимулює ріст клітин, тому його можна використовувати при опіках, екземах, ранах;
  • Запобігає появі рубців, має загоюючим і болезаспокійливу дію;
  • Володіє протигрибковими властивостями;
  • Полегшує м'язові болі, незалежно від їх причини;
  • Можна використовувати під час нападів мігрені або інший головного болю;
  • Масло добре допомагає при безсонні;
  • Знижує артеріальний тиск і допомагає при всіх видах аритмії;
  • Допомагає при простудних хворобах як додатковий засіб у вигляді інгаляцій;
  • Очищає селезінку і печінку.

У дитячій терапії лаванда показана при болях в животі, кольках, шкірних висипаннях, примхливості дитини. В основному, вона застосовується у вигляді ванночок з розчиненим маслом.



Вона заспокоїть дитину і допоможе швидше заснути. Тільки треба стежити, щоб масло не попадало в очі дитини, ручки після ванни необхідно добре вимити.

Вплив ефірної олії лаванди на психіку 

Лаванда допомагає під час безсоння дітям і дорослим людям. Досить прийняти ванну з маслом на ніч або крапнути 2-3 краплі на подушку - це дає хороший результат.

Є спеціальні збори для відновлення здорового сну, в складі яких лаванда, меліса, ромашка.

Масло врівноважує різні прикордонні стану психіки - маніакально-депресивні психози, істерію, часті перепади настроїв. Вона, звичайно, не замінює основне лікування, але, позбавляючи людей від безсоння і приносячи загальне заспокоєння, добре допомагає гармонізації при подібних станах, створює внутрішній спокій.

Регулярно застосовуючи лавандове масло, можна підвищити розумову активність, поліпшити психологічний клімат і підвищити ефективність праці. Лаванду використовують під час медитацій.

Застосування масла лаванди

Масло лаванди дуже давно і повсюдно використовується в косметичній індустрії і парфумерній промисловості. У Франції це улюблений аромат, його додають практично в усі види продукції - лосьйони, шампуні, дезодоранти і, звичайно, парфуми.

Лаванда чудово доглядає за волоссям. Просто треба капнути олією на гребінець і зачісуватися. Вона стимулює ріст волосся, позбавляє від лупи, покращує стан шкіри голови.



Можна робити обполіскувати розчин з лимонного соку і декількох крапель олії, доданих в теплу воду.

Лаванда відлякує комарів, москітів та інших комах. При укусах комара треба змастити це місце лавандовим маслом.

Відоме старовинне засіб для ароматизації білизни і відлякування молі в шафах - саше (маленькі мішечки) з пелюстками лаванди. Їх також можна розкладати в спальні для ароматизації приміщення і створення спокійної атмосфери для сну.

У кулінарії лаванда застосовується з обережністю саме через дуже сильного специфічного аромату, пелюстки іноді додають в жирну баранину. Але є традиція ароматизувати оцет і безалкогольні напої.

Сироп із квітів лаванди

Якщо у вас немає лавандової олії, ви можете приготувати сироп із квітів цієї рослини.

Рецепт екзотичного сиропу: свіжі квітки (200 грам) залити половиною літра крутого окропу і настояти протягом доби (краще всього в термосі). Процідити, віджати, покласти ще 200 грам свіжих квітів і залити цим же розчином, нагрітому до кипіння.

Залишити ще на добу в термосі. Процідити, віджати, додати півкіло цукру і варити на повільному вогні до загусання. Такий сироп можна просто пити ложками, додавати в чай, в морозиво, ароматизувати горілку.

Допомагає при мігрені, заспокоює нерви.

Як застосовувати масло лаванди

Є різні способи застосування лавандового масла.

Масло для масажу. У чистому вигляді використовується рідко, як правило, в суміші з іншими маслами, наприклад, з геранню, ялівцем, евкаліптом, м'ятою, розмарином.

В якості базової основи береться соняшникова або оливкова олія.

Інгаляції при застудах - 2-5 крапель олії на аромалампу для випаровування.

Ванни - 3-5 крапель олії на ванну, тільки його треба заздалегідь розчинити в невеликій кількості спирту, так як воно не розчиняється у воді і створює плівку на поверхні.

Настій для внутрішнього споживання - заварити одну столову ложку квітів склянкою окропу, настояти 10 хвилин, пити тричі на день між їдою. Інший варіант - п'ять крапель олії змішувати з медом або з горілкою, приймати 2-3 рази на день.

Компреси - холодний, (наприклад, при розтягненнях або вивихах): 15 крапель олії додають на половину склянки холодної води, можна покласти туди ж лід. Гарячий компрес - те ж саме, тільки вода гаряча і без льоду, звичайно.

Масло в чистому вигляді застосовують для розтирання скроневих часток, задньої сторони шиї, точки між бровами, перенісся, при укусах комах або змій.

Список хвороб і нездужань, при яких застосовується масло лаванди, дуже великий. Практично завжди лаванду можна використовувати в тому чи іншому вигляді.

Такий широкий спектр її застосування не повинен викликати підозри, він обумовлений тим, що в складі масла різні інгредієнти. Треба бути вдячним цього непоказному рослині, службовцю людині здавна і у всіх сферах життя.





Увага, тільки СЬОГОДНІ!