Масло жожоба: склад, користь, властивості, застосування

Фото - масло жожоба

Масло жожоба на сьогоднішній день - саме унікальне рослинний засіб в світі. Його отримують з горіхів - плодів рослини Simmondsie Сhinensis.

У природі це високий триметровий колючий кущ, добре пристосований для зростання в пустелі. І перш, ніж ми розглянемо склад цього чудо-продукту, трохи історії його застосування.

Історія застосування олії жожоба

Колись чагарник Simmondsia Chinensis ріс тільки в дикому вигляді в пустелі Сонора в Мексиці. Перші згадки про нього ми знаходимо в записках іспанських місіонерів, які розповідали, що індіанці використовують плоди колючого чагарнику і як ліки, і як їжу.

Рослина застосовували для лікування ран, полегшення пологів, як засіб першої допомоги при шлункових захворюваннях. У місцевої кулінарії насіння використовували замість оливок, а, підсмаживши, готували тонізуючий напій.

Крім того, з цим маслом виконували магічні ритуали - вважалося, що воно просякнуте енергією сонця і сприяє омолодженню.

Історія його застосування налічує багато століть, але в наш час широку популярність масло жожоба отримало тільки з 70-х років XX століття. Саме в цей час заборонили вилов кашалотів, які були постачальниками спермацету, унікального за своїм складом речовини.

Хіміки, перебравши тисячі рослин у пошуках гідної заміни спермацет, зупинилися на плодах чагарнику жожоба. Їх очікування виявилися не марними - за своїми якостями масло жожоба не поступається знаменитому спермацет, а в чомусь і перевершує його.

Зараз в усьому світі виробляється 3500 тонн олії на рік, а потрібно до 200 000 000. Такий величезний попит призвів до того, що чагарник стали садити плантаціями в різних частинах світу.



Але не скрізь він прижився через кліматичних умов. Для росту потрібна температура до 33 градусів, а для цвітіння необхідний один місяць прохолодніше - з температурою 20 градусів.

Морози чагарник зовсім не переносить, і хоча він посухостійкий, полив йому все ж потрібен. Місць з такими умовами не так вже й мало - Мексика, Коста-Ріка, Ізраїль, Єгипет.

Чагарник живе і плодоносить довго, до ста, а то й двісті років. У Єгипті хотіли розводити його з метою отримання екологічно чистого палива для автомобілів, але швидко зрозуміли, що для потреб парфумерії це робити набагато вигідніше.

Урожай горіхів збирають вручну або вакуумними комбайнами.

Склад цілющого масла

Масло жожоба витягують з горіхів шляхом холодного віджимання. У його м'ясистих стовщених сім'ядолях міститься близько 50% рідкого воску (поєднання спиртів і ефірів жирних кислот).



Подібного воску немає в жодному, відомому науці, рослині. Рідкий віск - природний запас поживних веществдля зростання зародка насінини.

Свіжовичавлений масло - густе, світло-золотистого кольору, на холоді стає ще густіше, але при розморожуванні зберігає всі свої якості. Це, судячи з його хімічним складом, зовсім не масло, а рідкий рослинний віск, дуже схожий зі спермацетом.

Цей унікальний дар природи у своєму складі має незамінні амінокислоти, протеїни, вітамін Е. Воно не гіркне і не псується з часом, має високу проникаючу здатність. Воно не окислюється на повітрі, не має запаху.

Прекрасно змішується з іншими ефірними маслами, консервуючи їх, і передає їм свої чудові цілющі особливості. Це так зване транспортний масло, за допомогою якого доставляються корисні речовини не тільки цього, а й інших ефірних масел.

Застосування масла жожоба

Зараз важко уявити область в косметології, де не застосовувалося б масло жожоба.

  • Воно оберігає ніжну дитячу шкіру від шкідливих впливів спеки, сухого повітря, перешкоджає розвитку пелюшкового дерматиту, покриваючи шкіру захисною плівкою, дозволяє їй дихати, але не допускає сильного зволоження, яке може виникнути від підгузників. Маслом можна змащувати складочки у дитини, захищаючи їх від попрілостей.

Дуже приємно те, що воно ще й гіпоалергенні.

  • Завдяки протизапальним властивостям, в підлітковому віці це засіб допомагає боротися з прищами, гнійниками.
  • У зрілі роки просто необхідно для всього спектру застосовуваних косметичних засобів: для зволоження, харчування, регенерації. Застосовують його і в традиційній медицині.
  • Масло дуже ефективно допомагає при різних захворюваннях суглобів і при шкірних хворобах - нейродермитах, висипу, екземі.
  • Так як це досить дороге масло, воно застосовується як основа для інших ефірних масел, які не втрачають свого запаху, і набувають корисні якості жожоба.

    Такі суміші ідеальні для догляду за шкірою - вони глибоко проникають у клітини, заповнюють міжклітинний простір, роблячи шкіру пружною і еластичною.

  • Результат роботи масла благотворно позначається на шкірі всіх типів.

    У ньому потребує запалена і пересушена, стомлена і в'яла шкіра. Масло допомагає зменшувати зморшки, дрібні тріщини, вигладжує шкіру, підтягувати контури особи.

  • Відзначається висока ефективність цього продукту в боротьбі з целюлітом.
  • Жінкам після пологів масло допоможе позбутися від розтяжок на животі та стегнах. Воно також пом'якшить рубці і шрами.
  • Їм добре доглядати за шкірою після епіляції, захищатися від зайвих порцій ультрафіолету, змащувати пересушені губи, позбавлятися від вугрів і прищиків.
  • У маслі є речовини, що прискорюють ріст волосся.

    Ця властивість було відомо ще індіанцям, які змащували шкіру голови маслом жожоба. У наш час воно міститься в складі багатьох шампунів і засобів по догляду за волоссям.

  • У масла немає побічних ефектів, тому воно добре переноситься усіма. Але треба пам'ятати про його активізують ріст волосся властивостях.

    Жінкам, які страждають підвищеною зарослістю на обличчі, слід застосовувати його тільки розбавленим, змішуючи з будь-якими іншими маслами в пропорції один до десяти (на одну частину жожоба дев'ять частин іншого масла).

    Спектр застосування в косметології та медицині олії жожоба розширюється з кожним днем, тому що воно відповідає найсучаснішим вимогам до натуральних інгредієнтів. Його безпеку перевірена спеціальними тестами і масштабними науковими дослідженнями.

    А ефективність його безперечна, що доведено часом.





    Увага, тільки СЬОГОДНІ!