Масло каріте: склад, користь і властивості, застосування і лікування маслом каріте

Фото - масло каріте

У багатьох африканських племенах, жінки намазують тіло густою білою масою. За рахунок цього у них і зберігається під спекотним африканським сонцем пружна і м'яка шкіра.

Ця біла мазь захищає їх і від сонця, і від вітру, і від піску. Це - масло з плодів дерева карите (в англійському варіанті - ши).

Горіхи каріте збираються з землі, миються, варяться, а потім ще висушуються на сонці. Тільки після цього вони очищаються від шкаралупи, і знову миються, сушаться, і вже смажаться, після чого товчуться в ступці ... Як бачите, процес перетворення горіхів в масло далеко не швидкий.

Маслом дерева каріте користувалися ще в Стародавньому Єгипті, зокрема, це засіб вельми цінувала цариця Клеопатра. Навіть дивно, що в Європі про нього дізналися лише в середині 19 століття.

Дерево каріте (ши) за зовнішнім виглядом нагадує наш рідний могутній дуб - воно теж високе (до 20 метрів), гіллясте і розлога. Для африканців це дерево священне, а живе воно близько 200 років.

Дерево каріте (ши) росте тільки в Африці, тому вартість масла його горіхів не дешево.

Склад масла каріте

У маслі каріте міститься 10% протеїну, 25-30% вуглеводів і 45-48% жирів.

Багатий склад кислот: арахінова, корична, лінолева, ліноленова, миристиновая, олеїнова, пальміновая і стеаринова.

Дуже багато вітаміну С, а також вітаміни А, D, E, F.

Користь масла каріте

Масло каріте ідеально підходить для догляду за шкірою, як особи, так і тіла. Завдяки складу жирних кислот, відбувається відмінне зволоження виснаженою сухої шкіри.

Корична кислота впливає на еластичність і гладкість шкіри, захищає шкіру від дії ультрафіолету, оберігає її від появи швидких зморшок. При цьому, завдяки маслу каріте, можна не просто зменшити кількість зморшок, а розгладити їх при регулярному використанні.

Лінолева кислота сприяє гарному загоєнню різних поверхневих ранок і проявам алергічного дерматиту.

Не дивно, що африканські народності, що проживають в місцях зростання дерева каріте, володіють дуже пружною, гладкою шкірою, і майже не страждають ніякими захворюваннями шкіри.



Дуже корисно масло каріте і для сухого волосся - воно живить їх і додає блиск.

Масло каріте корисно використовувати при м'язових болях, ревматизмі, фізичній перевтомі. Масаж з маслом каріте не тільки знімає м'язову напругу і болю, але і покращує кровообіг і здатність шкіри до відновлення.

Можна сміливо рекомендувати до застосування масло каріте при наступних проблемах:

  • при різних ударах, опіках (у тому числі сонячних) та інших ранах;
  • при екземі, псоріазі, алергічний дерматит;
  • при суглобових болях (знімає запальний процес і набряки);
  • при укусах комах;
  • в якості засобу після гоління для чутливої шкіри;
  • для захисту шкіри від морозу;
  • в якості натурального ультрафіолетового фільтра для захисту шкіри;
  • при сухості і при віковій шкірі для підвищення її еластичності і зволоження;
  • для попередження появи розтяжок і шрамів;
  • при тріщинах на п'ятах, як пом'якшувальний засіб;
  • при обвітрених губах;
  • при лікуванні тріщин на сосках під час грудного вигодовування, а також для їх профілактики;
  • при попрілостях у новонароджених.

Властивості масла каріте

Корисні властивості плодів дерева карите дуже високі.

Але для того, щоб повною мірою насолодитися ними, необхідно купувати масло певної якості.

Так, для лікування шкірних проблем і для косметичних цілей, знадобитися масло Преміум - нерафінована олія класу А, 100% натуральне, що не містить ні розчинників, ні хімічних консервантів. Таке масло зберігає всі свої цілющі властивості протягом дуже довгого часу, оскільки містить натуральні бактерицидні та консервуючі вещества.Благодаря неомиляемие жирам, яких в такому маслі міститься до 17%, нерафінована олія каріте класу А володіє відмінними зволожуючими, живильними, захисними, сильними заживляющими властивостями, а також протизапальними і протинабряковими.

Омолоджуючу властивість масла каріте проявляється за рахунок вітаміну А, благотворно позначається на сухій шкірі, а також вітаміну Е, що уповільнює процеси старіння і поліпшує мікроциркуляцію.



Нерафінована олія каріте має легкий коричневим або зеленуватим відтінком.

Масло білого кольору було піддано додатковій тепловій обробці, фільтрації, відбілюванню та дезодорації. Таке масло називається рафінованим, і цілющих властивостей після всіх цих процедур в ньому залишається дуже мало.

Після масла каріте класу А, йдуть масла класу В, С і F. Так от, в маслі останнього класу F практично не залишилося загоюють і регенеруючих властивостей, однак, як зволожуючого і пом'якшувального засобу, його можна ефективно використовувати.

Нанесене на шкіру, масло каріте тане поступово, але вбирається чудово, не залишаючи на шкірі ніяких жирних слідів.

Протипоказання до використання масла каріте

Протипоказань до використання цієї олії немає, за винятком чутливості до латексу. У складі масла каріте міститься натуральний латекс, який може викликати у таких людей алергію.

Застосування масла каріте

Найбільш простий і тим не менш ефективний спосіб застосування масла каріте - це просто один раз в день змастити проблемну ділянку шкіри.

Вбереться рівно стільки масла, скільки необхідно шкірі.

Додають масло каріте і в готові косметичні продукти: в рідке мило, креми та маски для обличчя, рук і ніг, бальзами та лосьйони для тіла.

Харчова промисловість також взяла на озброєння масло каріте. Однак, оскільки вартість його досить висока, використовується воно дуже обмежено, не так як в Африці, де це масло є головним джерелом жирів.

Використовується масло каріте і для виготовлення елітного шоколаду, в поєднанні з маслом какао.

Лікування маслом каріте

При м'язових болях, втоми, корисний масаж з маслом каріте, нанесеним на кінчики пальців в кількості декількох крапель. Втирається в шкіру легкими масажними рухами.

При вугрової висипки готується суміш: 100 мл олії каріте, 100 г меду, 1 ст.л. масла волоського горіха, 1 грам саліцилової кислоти. Перед сном суміш наноситься на вимиту шкіру на 15-20 хвилин, потім теплою водою змивається.

Зберігати потрібно в холодильнику.

При обвітрених, потрісканих губах потрібно на водяній бані розтопити половину чайної ложки воску, додати по половині чайної ложки масла какао, масла каріте та меду, перемішати. Також додати по 1-2 краплі ефірних масел ромашки, меліси або м'яти, і 1 краплю ефірного масла кориці.

Знову перемішати і перелити в скляну банку. Змащувати 2 рази на день, зберігати в холодильнику.

Це засіб не тільки загоює тріщини на губах, але і додає губам природну червоність.

При обвітрених руках потрібно змішати по 1 чайній ложці олії каріте, волоського горіха і календули, підігріти до температури 37 ° С на водяній бані, при цьому помішуючи. Втирати в шкіру рук масажними рухами.

При сухій шкірі обличчя робиться поживна і тонізуюча маска: в рівних частинах змішуються яєчний жовток і подрібнена в порошок лимонна кірка, розтирається, накривається кришкою і на 15 хвилин залишається. Потім до приготовленої суміші додається по 1 чайній ложці олії каріте та олії волоського горіха, розмішується.

Наносити маску товстим шаром на шкіру і залишити так до її висихання, після чого зняти і зробити на шкіру холодний компрес.





Увага, тільки СЬОГОДНІ!