Ефірне масло троянди: склад, властивості, застосування і лікування ефірною олією троянди

Фото - рожеве масло

Застосовувати ароматичні масла люди стали давно - вважається, що першими в цьому були стародавні єгиптяни: спочатку вони використовували летючі аромати в своїх релігійних ритуалах, при бальзамуванні мумій, а потім стали застосовувати їх в медицині і косметології.

Сьогодні науці відомо безліч ефіроолійних рослин - понад 2000, але кажуть, що такої багатої і стародавньої історії, як у троянди, немає більше ні в одного з них.

Батьківщиною цього казкового квітки вважається Південний Китай - там троянди росли в горах, в теплому і вологому субтропічному кліматі, потім потрапили до Індії; звідти в Східну Африку, на Близький Схід і в Малу Азію.

Єгиптяни, звичайно, вміли добувати з троянд ефірну олію, але потім це було забуто, і тільки в X столітті масло знову було отримано в Персії. Його першовідкривачем вважають Авіценну: він був не лише геніальним лікарем, але і відомим вченим - математиком, астрономом і алхіміком, і до того ж поетом - напевно краса і аромат троянд не залишили його байдужим.

Можливо, великий учений випадково отримав масло троянди, а може бути, це був хтось із його учнів, але в кінці X століття про олію знали вже у всіх арабських країнах, а потім воно потрапило до Європи. Спочатку головним його постачальником була Індія, але потім рожеве масло стали ввозити з Персії, Єгипту, Тунісу; в Болгарії теж навчилися його отримувати - троянди там прекрасно прижилися.

Французи ж отримали ефірна олія троянди тільки в останній чверті XVIII століття, перед самою революцією, і теж не спеціально, як і Авіценна - вони намагалися отримати рожеву воду.

Салернский Кодекс Здоров'я наказував використовувати препарати троянди, в тому числі і масло, для лікування застуди, головний і зубний біль, захворювань порожнини рота і шлунка, бешихи. При запорах, захворюваннях шлунка та печінки масло приймали всередину; змішуючи його з оцтом, їм лікували інфіковані рани; вводили до складу мазей і косметичних средств.В нашій країні рожеве масло стали отримувати в Криму - там прекрасні умови для того, щоб вирощувати цілі плантації троянд.

Сьогодні до Росії воно теж потрапляє звідти, а ще з Молдавії, хоча в середині 90-х років XX століття у нас з'явився центр ароматерапії «Ірис» - науково-виробниче і торгове підприємство, яке отримує ефірні масла високої якості від виробників усього світу. Для того, щоб отримати всього 1 кг ефірного масла троянди, треба переробити майже 5000 кг рожевих пелюсток, причому збирати їх необхідно вночі - не дивно, що це масло коштує дуже дорого.



Рожеве масло в даний час отримують різними методами, проте метод дистиляції багато виробників стали використовувати набагато рідше. Сьогодні згадали про такий старовинному методі, як анфлераж - вчені вважають його більш природним, тому що стародавні парфумери добували ефірні масла саме так: вони занурювали сировину в нагрітий на водяній бані тваринний жир або рослинна олія, а потім, коли квіти або інші частини рослин віддавали своє масло, фільтрували збагачену основу, і отримували «помадку», до якої додавалися й інші речовини: прянощі, запашні смоли і т.д.

Важко сьогодні сказати, яким виходив кінцевий продукт у середньовічних парфумерів, і як саме вони виділяли його з отриманої суміші, але сьогодні процес виробництва передбачає подальше відділення ефірних масел від жирів за допомогою спирту або інших розчинників.

Для отримання масел свіжі пелюстки квітів (тієї ж троянди), розкладають рівним шаром на скляних листах, покритих очищеним жиром - яловичим або свинячим. Жир вбирає ефірні масла; пелюстки весь час замінюють свіжими, і так триває кілька днів.

Потім жир очищають від залишків рослинної сировини (це і є «помадка»), і розчиняють його в спирті протягом доби, при постійному струшуванні - так ефірні масла відокремлюються від жиру.

Це масло називають абсолютом, і ми коротко описали тут процес його отримання, щоб було зрозуміло, чому його вартість так висока: всього 1 мл такого продукту може коштувати 3500 рублів або більше. Властивості такого масла набагато сильніше виражені, ніж властивості масел, отриманих методом дистиляції, і їх витрата при косметичних і лікувальних процедурах теж набагато менше - ефект при цьому виходить однаковим.



Описати коротко склад рожевого масла неможливо - скажемо тільки, що в нього входять сотні компонентів, та їх кількості можуть бути незначними, але саме вони зумовлюють лікувальні та косметичні властивості продукту, якими люди захоплюються вже багато століть поспіль.

Властивості рожевого масла, застосування і лікування маслом троянди

Рожеве масло знімає втому, відновлює сили, допомагає заспокоїтися при збудження; позбавляє від депресії, допомагає сконцентрувати увагу; приводить в норму серцевий ритм і знімає спазми судин; володіє кровоочіщающій, в'язким, протизапальну, противірусну, антисептичну, протигрибкову, омолоджуючу, геропротекторні, антиоксидантну, онкопротекторним дією; здавна вважається витонченим, але сильним афродизіаком.

За допомогою рожевого масла можна зупиняти кров і загоювати рани; воно допомагає вилікуватися від кашлю, застосовується для профілактики грипу та ГРВІ; лікує безсоння, розлади сну та інші нервові захворювання; прибирає головний біль, знімаючи спазми судин; нормалізує роботу ендокринної системи; застосовується при кон'юнктивіті і т.д.

Для інгаляцій потрібно всього 1 крапля масла троянди: гарячі і холодні інгаляції роблять по 3-5 хвилин. Полоскання готують, розчинивши краплю олії в? ч.л. емульгатора (меду, солі або соди), який потім розчиняють у склянці теплої води.

У народній та офіційній медицині з маслом троянди лікують втрату нюху, поворотний отит і гіпертрофічний риніт - постійний складний нежить, при якому дуже ускладнене носове дихання. Готують краплі і закопують їх у вуха і ніс: на 2-3 ч.л. масла звіробою - 3-4 краплі рожевого масла; капати протягом дня по 3-4 краплі в кожне вухо (кожну ніздрю), з інтервалом 2 години, до поліпшення стану.

При нервових захворюваннях масло троянди усуває симптоми вегетосудинної дистонії, запаморочення, слабкість і нудоту, зміцнює судини і приводить в норму артеріальний тиск.

При головному болю масажують скроневі ямки, потиличні горби, наносять на лоб суміш масла троянди (3 краплі) з базовим (10 крапель). Процедуру проводять 2-3 рази протягом години, з перервою 10-15 хвилин.

При порушеннях роботи травної системи воно стимулює роботу кишечника, усуває дисбактеріоз, очищає шлунок і печінку, надає м'яку жовчогінну дію.

Щоб взяти масло троянди всередину, треба додати його в варення або мед, з розрахунку 4-5 крапель на 100 мл. Суміш приймати по 1 ч.л. до 4-х разів на день, запиваючи соком з м'якоттю, або кисломолочними продуктами - айраном, ряжанкою, кефіром і т.д.

Рожеве масло завжди показано при жіночих захворюваннях: воно знімає запалення при білях, кольпітах, уретритах, циститах; позбавляє жінок від молочниці, знімає болі і нормалізує стан при менструаціях; усуває гіперменорею - тривалі і рясні маткові кровотечі; допомагає організму при клімактеричних розладах. При вагініті (кольпіті) і молочниці роблять спринцювання таким розчином: на 1 ч.л. соди капають 3 краплі олії, а потім розчиняють цю соду в кип'яченій воді (500 мл).

Ефірна олія троянди застосовується в якості супутнього кошти не тільки при захворюваннях статевої сфери у жінок - при ендометріозі, аднекситі і т.д., але відмінно допомагає і чоловікам при аденомі передміхурової залози, простатит і імпотенціі.Розовое масло знаходить своє застосування і в кулінарії, і в промисловості: їм ароматизують мед і тютюн, алкогольні та безалкогольні напої, використовують у виробництві парфуму; додають у кондитерські вироби та десерти.

Про косметичному застосуванні ефірного масла троянди треба говорити окремо: воно настільки давно і широко застосовується в косметології, що рецептів з ним сьогодні відомо величезна кількість - тільки про рецепти східних красунь можна написати цілу книгу.

Купуючи рожеве масло, намагайтеся знайти те, яке отримано шляхом дистиляції - воно не містить домішок хімічних розчинників. Якщо ви хочете купити абсолют, шукайте продукт, одержуваний способом екстракції вуглекислотою або натуральним етанолом, а не ацетоном, гексаном або іншими потенційно отруйними речовинами.





Увага, тільки СЬОГОДНІ!